Actueel

Tevredenheidsonderzoek verduurzaming

In opdracht van Wold & Waard heeft de WAC een aanvang gemaakt met het onderzoek betreffende de verduurzaming(swerkzaamheden) van 92  woningen verspreid over de dorpen Marum, Grootegast, Grijpskerk en Leek. Hierbij moet worden gedacht aan de plaatsing van zonnepanelen, warmtepompen e.d..

Het onderzoek, verdeeld over 4 deelprojecten c.q. dorpen, is middels deze rapportage als eerste afgerond in Marum alwaar in de Westerhoflaan een 18-tal woningen zijn verduurzaamd in opdracht van Wold & Waard.
Momenteel worden de enquêtes uit Grijpskerk verwerkt.
De WAC ontvangt de komende tijd voor de 2 resterende deelprojecten nog een planning.

Werkbezoek De Wilp

Eind november 2020 bezochten enkele commissieleden de appartementen aan de Van Akenweg in De Wilp. Voor 1 december worden deze opgeleverd. Het eerste appartement is ingaande 1-12-2020 verhuurd.

Op verzoek van de WAC is er voor de appartementen iets meer privacy gecreëerd door een eigen buitenruimte te maken. Er wordt gestreefd naar 2 grotere bergingen die nog geplaatst gaan worden.

De 1-persoonsappartementen zijn klein, doch zien er keurig uit.  Er is voldoende vraag voor de 12 appartementen. De verhuurder selecteert op een mix van jongere en oudere bewoners. 4 appartementen kunnen voor zorg worden gebruikt.  

Werkbezoek Westerburcht

Eind juni 2020 bezochten leden van onze commissie verschillende type nieuwbouwwoningen van Extenzo. Deze zijn gerealiseerd op het voormalig terrein van de Westerburcht. In 2018 had de Adviescommissie al advies uitgebracht.

De woningen hebben een jaren-30 uitstraling met een brede overstek. De kopers hadden verschillende opties/meerwerk, zoals gevels, erkers, garage/berging, dakkapel, dakraam, extra tuindeuren, verlenging (zie ook foto), plaats keuken etc.
De bergruimte op de benedenverdieping is beperkt, daarentegen is de zolder royaal. Het advies van een verhuisraam op de overloop is niet overgenomen. Ook ziet de commissie graag een overdekte entree, zodat bezoekers droog staan.

WKO Grote Hoorn Marum

In het najaar van 2019 is de Adviescommissie Bouwen en Wonen gestart met het WoonKwaliteitOnderzoek Grote Hoorn te Marum. Daarvoor heeft de commissie alle bewoners benaderd om een enquête in te vullen. Alle bewoners hebben dit ingevuld! De enquêtes zijn verwerkt tot een rapport. Op 19 juni 2020 is het rapport overhandigd aan Wold & Waard en de gemeente.

De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd.

Convenant met gemeente

Vóór 2019 had de Adviescommissie alleen te maken met de gemeente Zuidhorn. Op 5-2-2020 is de samenwerkingsovereenkomst (convenant) ondertekend voor de gemeente Westerkwartier.

De gemeente bestaat uit 41 dorpen (officiële woonkernen), waarvan de vijf grootste plaatsen Leek, Zuidhorn, Marum, Tolbert en Grootegast zijn.

Beurs Veilig Wonen

Op 11 oktober 2019 werd de beurs Veilig Wonen georganiseerd door o.a. de gemeente Westerkwartier en Wold & Waard in De Postwagen te Tolbert. De Adviescommissie Bouwen en Wonen was één van de deelnemers en bemenste samen met De Woonweter Westerkwartier een stand. Bij de stand konden bezoekers in gesprek gaan met de vrijwilligers van beide deelnemers. Ook kon men deelnemen aan een kleine quiz. De vragen waren natúúrlijk gericht op veilig wonen.