Actueel

Tevredenheidsonderzoek verduurzaming

In mei 2023 is een tevredenheidsonderzoek betreffende de verduurzaming(swerkzaamheden) in Doezum -Terpstrastraat en Niekerk – Het Moor uitgevooerd. Begin juli is het rapport aan Wold & Waard gepresenteerd. De respons was 88%. Een hoge score dus!

Het rapport is te lezen door te klikken op onderstaande button.

Later dit jaar starten duurzaamheidsonderzoeken in Sebaldeburen en Oldehove.

Werkbezoek Sleutelbloem Leek

De woningen aan De Sleutelbloem in Leek zijn de eerste vanuit die samenwerking vanuit Bouwstroom Noord worden gebouwd. Dat is een verband tussen verschillende woningbouwcorporaties en bouwbedrijven Dura Vermeer en Trebbe.

Toekomstige bewoners én onder meer de WAC mochten een kijkje komen nemen.

Werkbezoek Oostwold

Eind april 2022 konden de leden van de WAC een kijkje komen nemen in de 6 nieuwbouwwoningen in Oostwold.

De basis van de woningen zijn gelijk, maar door persoonlijke wensen zijn uiteindelijk alle woningen anders. Zo zagen we: extra meters, slaapkamer c.q. kantoor beneden, een overkapping, een lift.

In mei werden de woningen opgeleverd.

Werkbezoek De Hoorn Marum

Op 1 maart 2022 werd de sleutel van het zorggebouw De Hoorn overhandigd aan Zonnehuisgroep Noord. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting: van prullenbak tot domotica én dementieproof. De WAC merkte op dat de draairichting van verschillende ramen beter hadden gekund. Medio mei kunnen de bewoners verhuizen. Pas wanneer de oudbouw is afgebroken, wordt de nieuwe entree aan de noordzijde gebouwd.

De Hoorn is een modern gebouw met 66 zorgstudio’s verspreid over drie verdiepingen. Bewoners met een intensieve zorgbehoefte wonen straks in kleine groepen samen, in een huiselijke omgeving. Elke studio heeft eigen sanitair en in het gebouw zijn gemeenschappelijke huiskamers, voorzien van een keuken, eet- en zithoek met televisie.

 

Werkbezoek Borghlocatie Zuidhorn

Daar waar ooit OBS De Borgh en het Groene Kruisgebouw stonden, zien we nu 24 nieuwbouwwoningen. In februari 2022 bezochten de leden van de WAC deze woningen.
De woningen, verdeeld over 6 blokken van 4 woningen, zijn geschikt voor kleine gezinnen. Op de begane grond is de woonkamer met open keuken, bijkeuken, hal en toilet. Op de verdieping zijn 2 slaapkamers, een douche en een technische ruimte.
In de achtertuin staat een berging. De achtertuinen zijn ruim. Aan de achterzijde komt op de erfgrens een stalen hekwerk van 150 cm hoog met groenblijvende klimop (hedera). Aan de voorzijde van de woningen wordt een beukenhaag aangelegd. Het onderhoud aan tuin en beplanting is voor de bewoners.

WKO Grootegast overhandigd

In juni 2021 is een enquête uitgezet bij de bewoners van 35 nieuwbouwwoningen in Grootegast. Het rapport is op 23 december overhandigd aan directeur Janneke Klijn (Wold & Waard) en wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (Gem. Westerkwartier). De respons was ruim 71% en dat geeft derhalve een betrouwbaar beeld van de beoordeling. Zowel de woningen als de woonomgeving maken deel uit van de enquête.

Meer lezen? Gebruik de button hieronder.

Werkbezoek Tiny houses Zuidhorn

De leden van de WAC bezochten in november 2021 de nieuwe Tiny houses in Zuidhorn. Wold & Waard heeft 5 mobiele huisjes aan De Woonhaven geplaatst van 39 m2, geschikt voor 1 of 2 personen (per woning). Het huis heeft een keuken, douche, toilet, woonkamer met vide, aparte slaapkamer én eigen voordeur met een buitenterras. Met 9 zonnepanelen op het dak is het een energiezuinig huis. Het huis heeft een natuurlijke uitstraling met veel daglicht. Bij iedere woning staat een berging. De huisjes zijn aangesloten op water en elektra.

Tiny houses zijn voor velen nieuw, ook voor Wold & Waard. Daarom zijn in het voortraject huurders betrokken om input te leveren. De nieuwe bewoners van deze 5 Tiny houses worden gevolgd w.b. het wonen.

Werkbezoek ReHeat Grootegast

De leden van de WAC houden hun kennis op peil ondermeer door zo nu en dan een bedrijf te bezoeken. Zo werden we in oktober 2021 bijgepraat over de nieuwste systemen, o.a. heatpipes, van zonneboilers bij het bedrijf ReHeat in Grootegast. We spreken dan over thermische zonnecollectoren: er wordt warmte afgegeven aan het water in de boiler. Daardoor kan men besparen op het gasverbruik.

De technologie in de melkveehouderij is op innovatieve wijze toegepast in de woningbouw. Voor de commissieleden een interessante bijeenkomst, zeker nu de oplopende energieprijzen zeer actueel zijn.

Werkbezoek Westerburcht

Eind juni 2020 bezochten leden van onze commissie verschillende type nieuwbouwwoningen van Extenzo. Deze zijn gerealiseerd op het voormalig terrein van de Westerburcht. In 2018 had de Adviescommissie al advies uitgebracht.

De woningen hebben een jaren-30 uitstraling met een brede overstek. De kopers hadden verschillende opties/meerwerk, zoals gevels, erkers, garage/berging, dakkapel, dakraam, extra tuindeuren, verlenging (zie ook foto), plaats keuken etc.
De bergruimte op de benedenverdieping is beperkt, daarentegen is de zolder royaal. Het advies van een verhuisraam op de overloop is niet overgenomen. Ook ziet de commissie graag een overdekte entree, zodat bezoekers droog staan.

WKO Grote Hoorn Marum

In het najaar van 2019 is de Adviescommissie Bouwen en Wonen gestart met het WoonKwaliteitOnderzoek Grote Hoorn te Marum. Daarvoor heeft de commissie alle bewoners benaderd om een enquête in te vullen. Alle bewoners hebben dit ingevuld! De enquêtes zijn verwerkt tot een rapport. Op 19 juni 2020 is het rapport overhandigd aan Wold & Waard en de gemeente.

De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd.

Convenant met gemeente verlengd

De WAC en de gemeente Westerkwartier verlengen het samenwerkingsverband, dat vorig jaar is aangegaan, met twee jaar. In 2020 heeft de WAC meerdere nieuwbouwplannen beoordeeld en advies uitgebracht. Het gaat dan om onderwerpen als toegankelijkheid, de gebruiksmogelijkheden, levensloopbestendigheid, veiligheid en duurzaamheid.

De gemeente bestaat uit 41 dorpen (officiële woonkernen), waarvan de vijf grootste plaatsen Leek, Zuidhorn, Marum, Tolbert en Grootegast zijn.

Beurs Veilig Wonen

Op 11 oktober 2019 werd de beurs Veilig Wonen georganiseerd door o.a. de gemeente Westerkwartier en Wold & Waard in De Postwagen te Tolbert. De Adviescommissie Bouwen en Wonen was één van de deelnemers en bemenste samen met De Woonweter Westerkwartier een stand. Bij de stand konden bezoekers in gesprek gaan met de vrijwilligers van beide deelnemers. Ook kon men deelnemen aan een kleine quiz. De vragen waren natúúrlijk gericht op veilig wonen.